Міжнародний науково-практичний семінар “Сучасні біотехнологічні методи відтворення у тваринництві"

19 червня 2017 в Інституті біології тварин НААН відбувся міжнародний науково-практичний семінар “Сучасні біотехнологічні методи відтворення у тваринництві”

Організатором семінару виступила лабораторія біотехнології відтворення Інституту біології тварин. На семінар були запрошені представники фермерських господарств та тваринницьких комплексів, практикуючі ветеринари, спеціалісти Держпродспоживслужби та дослідники інститутів аграрного профілю.

12Метою заходу було ознайомити представників виробництва тваринницької продукції із сучасними передовими тенденціями та науковими розробками у біотехнології відтворення тварин. Акцент семінару був зроблений на проблеми відтворення у вівчарстві та стан і перспективи розвитку вівчарства в Україні загалом та шляхи залучення інвестиційних коштів Європейського союзу у розвиток сільського господарства.

13

Захід розпочався із вітального слова, директора інституту академіка НААН Влізла В. В., та побажаннь плідної праці учасникам семінару.

Спікери семінару представили цікаві доповіді. Зокрема, завідувач лабораторії біотехнології відтворення ІБТ НААН, професор Шаран М. М. представив доповідь «Сучасні біотехнології в системі відтворення великої рогатої худоби». У своєму виступі він наголосив, що сучасна технологія виробництва молока пред'являє жорсткі вимоги до маточного поголів'я тому виникає необхідність впровадження системи відтворення маточного стада, яка дозволила б створити новий тип високопродуктивних тварин, пристосованих до експлуатації в умовах промислових ферм і комплексів, а одними із важливих механізмів реалізації цього  є використання сучасних методів біотехнології відтворення котрі впливають на збільшення продуктивності тварин, покращення якості тваринницької продукції,підвищення запліднення тварин і  відтворення стада і отримання тварин, стійких до захворювань. Та охарактеризував основні сучасні технології у, що застосовують відтворенні тварин.

14

Професор кафедри біотехнології Краківського аграрного університету ім. Г. Коллонтая  Муравскі М. у доповіді «Сучасні біотехнологічні методи у вівчарстві» розповів про сучасні ефективні заходи, що застосовують у відтворенні овець.

Головний науковий співробітник Інституту сільського господарства Карпатського регіону Петришин М. А.  виступив із доповіддю – «Наукове забезпечення розвитку галузі вівчарства м’ясного та молочного напрямків продуктивності», у якій ґрунтовно охарактеризував  стан вівчарства в Україні із представленням широкого статистичного матеріалу та запропонував Стратегічні напрямки  діяльності підтримки розвитку галузі вівчарства Карпатського регіону.

Головний науковий співробітник лабораторії живлення та біосинтезу продукції жуйних, ІБТ НААН, професор Стапай П. В. у доповіді “Сучасна стратегія розвитку вівчарства в Україні” зупинився на проблемах вівчарської галузі та можливих шляхів їх вирішення.

Науковий співробітник лабораторії біотехнології відтворення ІБТ НААН, к.б.н. Сирватка В.Я. у своїй доповіді “Залучення  інвестиції та отримання грантів Європейського союзу на розвиток сільського господарства” наголосив, що у європейських країн фактично в рамках кожної конференції проходять зустрічі представників науки з представниками бізнесу та комерції тоді як в Україні, на превеликий жаль, така практика до цього часу були великою рідкістю і цей семінар є хорошим індикатором того, що Українська наука і український бізнес прямують в правильному напрямку. Відмітив важливість співпраці науки і бізнесу з метою залучення інвестицій, фінансування, отримання грантів як для розвитку сільського господарства так і для наукової діяльності, та приділено увагу джерелам фінансування та інструментам для залучення коштів ЄС.

P1110446

Перша частина семінару закінчилась жвавим обговоренням питань, що прозвучали у доповідях.

Друга частина семінару включала поїздку до ФГ «Когут Б.М.» (с. Вовчухи Городоцького району, Львівської області) де до учасників семінару долучились представники влади, зокрема, директор Департаменту агропромислового розвитку ЛОДА Хмиз Н.С.

Гостей зустрів керівник фермерського господарства ― Когут Богдан Михайлович і провів для них екскурсію господарством . У господарстві розводять овець різних порід: Романівська, Оксфорд Доун, Тексель, Українська гірськокарпатська, Валлійська чорноноса.

11Як відзначив Богдан Михайлович – основною метою створення господарства є розповсюдження якісного племінного матеріалу в Україні від найкращих порід овець, які на сьогоднішній день виведені у світі. У планах господарства на майбутнє – створення банку високоякісної сперми, вимивання ембріонів для подальшого продажу їх племінним господарствам.

Приємно відзначити що у цьому господарстві широко використовують сучасні підходи ведення господарства, залучають представників науки для оптимізації роботи.

IMG 20170619 152134

Захід закінчився дегустацією продукції вівчарства, де учасники семінару оцінили смакові якості баранини та овечої бринзи.

IMG 20170619 154309

Проведений семінар показав, що співпраця бізнесу і науки може давати гарні результати.