3 листопада в Інституті біології тварин НААН, м. Львів, відбулася урочиста Академія з нагоди 60-річчя Інституту біології тварин НААН та 120-річчя від дня народження доктора біологічних наук, професора Степана Зеноновича Гжицького.

Відкрив Академію директор Інституту біології тварин НААН, доктор біологічних наук Юрій Салига. У вітальному слові він зосередив основні акценти на історії заснування Інституту, згадав велику плеяду визначних вчених, які працювали в установі у різний час, розповів про минулі й теперішні досягнення Інституту.

001 4

Від Президії Національної академії аграрних наук України промову виголосив Академік НААН, академік-секретар Відділення зоотехнії Остап Мирославович Жукорський, у якій висловив щирі вітання керівництву та колективу Інституту і вручив Почесні Грамоти від НААН кандидату біологічних наук, завідувачу лабораторії біотехнології відтворення Гевкану І. І. і кандидату с.-г. наук, старшому науковому співробітнику Корняту С.Б. Також академік Жукорський О. М. вручив Подяки від НААН – кандидатам с.-г. наук, старшим науковим співробітникам Дзеню Є.О. та Сірку Я.М., Пам’ятною ювілейною медаллю «100 років Національній академії аграрних наук України» відзначив доктора біологічних наук, завідувача лабораторії біохімії адаптації та онтогенезу тварин Іскру Р.Я.

001 11

 

Почесно, що в урочистій церемонії взяв участь міський голова Львова Андрій Садовий разом із своїм першим заступником паном Андрієм Москаленком. Мер щиро привітав колектив, подякував директору за запрошення до Інституту, зокрема сказав: «Ви дуже класне товариство, ви дуже багато робите для міста, і я вважаю за честь сьогодні бути разом з вами».

 001

Після вітального виступу Андрій Садовий нагородив Подяками міського голови і преміями по п’ять тис. грн. п’ятьох працівників Інституту біології тварин. Так, за високий професіоналізм, багаторічну сумлінну науково-педагогічну працю та з нагоди 60-річчя від дня заснування Інституту біології тварин Національної академії аграрних наук України подяки і премії отримали:

1. Ратич Іриней Борисович — доктор сільськогосподарських наук, професор, член-кореспондент Національної академії аграрних наук України, головний науковий співробітник лабораторії фізіології, біохімії та живлення птиці Інституту біології тварин Національної академії аграрних наук України;

2. Стапай Петро Васильович — доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач лабораторії обміну речовин імені С. З. Гжицького Інституту біології тварин Національної академії аграрних наук України;

3. Гунчак Алла Володимирівна — доктор сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник, завідувач лабораторії фізіології, біохімії та живлення птиці Інституту біології тварин Національної академії аграрних наук України;

4. Федорук Ростислав Степанович — доктор ветеринарних наук, професор, член-кореспондент Національної академії аграрних наук України, головний науковий співробітник лабораторії екологічної фізіології та якості продукції Інституту біології тварин Національної академії аграрних наук України;

5. Лучка Іван Васильович — кандидат сільськогосподарських наук, завідувач лабораторії інтелектуальної власності та аналітичних досліджень Інституту біології тварин Національної академії аграрних наук України.

Для директора Інституту Юрія Салиги міський голова Львова підготував символічний подарунок — нагрудний прапорець України. Також Андрій Садовий зробив перший запис у книзі почесних гостей Інституту, ведення якої вчора було започатковане дирекцією ІБТ НААН.

Після цього відбулося пленарне засідання, на якому було виголошено доповіді: з Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнології імені С.З. Гжицького, професора Галяса В.Л. — «Професор Степан Гжицький – засновник Львівської біохімічної школи»; з Інституту біології клітини НАН України, члена-кореспондента НАН України, професора Стойки Р.С. — «Головні етапи і видатні постаті у розвитку біохімії в західному регіоні України» та члена-кореспондента НААН Ратича І.Б.: «60 років з Інститутом у серці: ретроспективна візія». 

  001 6

Також гостям і всім присутнім була запрезентована кінострічка, присвячена професору Степану Гжицькому.

001 9

Кульмінацією Академії стала урочиста церемонія вручення Премії імені С.З. Гжицького.

001 20

Цьогоріч лауреатами цієї почесної наукової нагороди стали: академік НААН, професор, доктор біологічних наук Снітинський Володимир Васильович (Львівський національний аграрний університет МОН України, Інститут біології тварин НААН), академік НААН, професор, доктор ветеринарних наук Коцюмбас Ігор Ярославович (Державний науково-дослідний контрольний Інститут ветеринарних препаратів та кормових добавок),член-кореспондент НАН України, доктор біологічних наук, професор Стойка Ростислав Стефанович (Інститут біології клітини НАН України), доктор ветеринарних наук, професор Стояноський Володимир Григорович (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнології імені С.З. Гжицького).

001 15

001 13

001 16

Вчені отримали Премію за вагомий внесок у з’ясування фізіологічних і біохімічних механізмів адаптації до стресу та імунодефіциту і розроблення ефективних засобів лікування тварин.

Нагороджені лауреати виступили із промовами. Академік Володимир Снітинський наголосив, що для нього з поміж багатьох інших почесних нагород і відзнак сьогоднішня Премія імені С.З. Гжицького є особливо дорогою і важливою, адже це премія, заснована його рідним Інститутом. Володимир Васильович сердечно подякував за нагороду і тепло привітав колектив Інституту з ювілейними датами, побажав йому успішного розвитку і вагомих наукових здобутків. Також академік Володимир Снітинський вручив Інституту цінні подарунки – книгу-альбом «Майдан – Революція Гідності» і прижиттєвий портрет Степана Гжицького, датований 1960 роком.

На урочисту Академію також завітав заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Юрій Богданович Бучко, який виступив із вітальним словом нагородив Почесними грамотами члена-кореспондента НААН, завідувача лабораторії розведення та селекції Федорович Є.І., професора, доктора ветеринарних наук, завідувача імунології Віщура О.І., Подяками – кандидата біологічних наук, старшого наукового співробітника Броду Н.А та головного фахівця Сав’як З.І. "Діяльність вашого закладу є дуже важливою для розвитку агропромислового сектору Львівщини, особливо в галузі тваринництва. Зокрема, департамент АПК активно поширює нові розробки інституту у методах лікування тварин, забезпечує базу для впровадження розробок у виробництво. Запорукою успіху наукових досліджень є тісна співпраця науковців, аграріїв та держави. Дякую за ваш професіоналізм", - зазначив заступник голови Львівської ОДА Юрій Бучко.

1

Виконувачка обов’язків директора департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Гончаренко Л.В. вручила Грамоти двом заступникам директора, професорам Вудмасці І.В. та Шарану М.М.. Грамотою від Львівської обласної ради нагороджені доктори наук, завідувачі Остапів Д.Д. та Іскра Р.Я., Подяками – кандидат сільськогосподарських наук Цап М.М. та провідний фахівець Матлах І.Й. Грамотою від Західного наукового центру НАН України та МОН України нагороджений колектив Інституту, а також кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Стефанишин О.М. Також були вручені грамоти науковцям Інституту від директора департаменту освіти і науки Львівської ОДА.

Голова обласної організації профспілки працівників АПК Михайло Іванович Тарнавський нагородив низку працівників Інституту почесними грамотами і грошовими преміями – Дзеня Є.О., Мудрак Д.І., Хомина М.М., Скорохода А.В, Кузіль О.Є., Мартина Ю.В. Крім того, М.І. Тарнавський вручив Інституту символічний нагородний кубок.

Від ректора Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького, члена-кореспондента НААН Стибеля Володимира Володимировича разом із теплими словами поздоровлень, Інститут отримав у дар щойно прекрасно видані три томи енциклопедії, яку присвячено історії Західноукраїнської Народної Республіки ЗУНР.

Вітання від Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН, яке від імені їхнього колективу і директора Олега Федоровича Стасіва було виголошене першим заступником директора з наукової роботи, доктором сільськогосподарських наук Коником Григорієм Станіславовичем та головою профспілкового комітету Михайлом Івановичем Полуліхом було доповнене вагомим подарунком – комплектом сучасної комп’ютерної техніки та прекрасною квітковою композицією із 60 троянд!

Дуже приємно було отримати листи і телеграми з поздоровленнями від десятків провідних наукових установ України та зарубіжжя, які були виголошені на урочистій Академії директором Інституту Салигою Ю.Т.

Варто відзначити, що урочиста Академія пройшла за участі трьох попередніх директорів Інституту біології тварин НААН – академіка НААН В.В. Снітинського, члена-кореспондента НААН І.Б. Ратича і академіка НААН В.В. Влізла.

Нині діючий директор Інституту Юрій Салига нагородив Подяками за багаторічну самовіддану працю і внесок у розвиток Інституту члена-кореспондента НААН Ратича Іринея Борисовича

001 2

та академіка НААН Влізла Василя Васильовича, які також виступили із короткими промовами.

0010 5

На завершення Академії колектив і гостей Інституту своїм прекрасним виступом привітав квартет струнних інструментів Львівської національної філармонії.

001 3

Інформацію про Урочисту Академію, що відбулася у нашому Інституті розміщено на офіційних сайтах Львівської міської ради і Львівської обласної державної адміністрації, газеті Верховної Ради України "Голос України", багатьох інших інформаційних ресурсах.