29.09.2022 року в Інституті біології тварин НААН відбувся круглий стіл «Проблеми тваринництва в умовах війни і післявоєнні наслідки». Захід був присвячено визначенню основних проблем розвитку тваринництва Львівщини, які виникли внаслідок війни і обговоренню шляхів подолання їх наслідків та визначити роль влади і науки в цьому. Учасниками події були представники Департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної військової адміністрації, Львівської Аграрної Дорадчої Служби, Інституту біології тварин НААН, представники підприємств різних галузей тваринництва Львівщини.
Партнерами Круглого столу, з допомогою яких був проведений Круглий стіл виступили компанії ПрАТ «Компанія Ензим», ТОВ «Купава Агро», ТОВ "НУТРІМІН Україна", ТОВ КАРПАТСЬКИЙ ВОДОГРАЙ.
01Захід розпочався із вітального слова заступника директора Департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Людмили ГОНЧАРЕНКО, яка побажала плідної роботи учасникам Круглого столу, коротко окреслила проблеми тваринницької галузі Львівщини та наголосила про важливості співпраці між науковцями та виробниками тваринницької продукції.
01
Також із побажанням гарної роботи учасникам виступив директор Національної асоціації дорадчих служб України, директор Львівської аграрної дорадчої служби Іван ПАНЬКІВ та відзначив важливість викликів війни у тваринницькій галузі.
01
У першій панелі зустрічі, модератором якої був директор Інституту біології тварин доктор біологічних наук, Юрій САЛИГА, виступали провідні вчені Інституту біології тварин НААН.
01Професор Ігор ВУДМАСКА у своїй доповіді проаналізував основні проблеми утримання та годівлі великої рогатої худоби які виникли із початком війни внаслідок порушень логістичних ланцюгів і їх вплив на здоров’я та продуктивність тварин та запропонував можливі шляхи нівелювання їх негативної дії. У дискусії обговорили проблему із якою зустрічаються виробники - неможливістю збалансувати раціон через несвоєчасність отримання кормових компонентів проблеми із реалізацією продукції тощо.
01
Проблеми відтворення у тваринницькій галузі розкрив у своїй доповіді професор Микола ШАРАН. Зокрема, відзначив їх причини - порушення логістики, зміни раціону, технологічні порушення, перевезення тварин з місць бойових дій, що спричиняють стрес тварин та як наслідок виникають порушення нейроендокринної системи і зміни синтезу гонадотропних гормонів. Також Микола ШАРАН зупинився на причинах економічних втрат, пов'язаних з проблемами відтворення тварин. Доповідач наголосив про важливість та ефективність застосування сучасних підходів у вирішенні проблем відтворення. Жвава дискусія після виступу показала про важливість комунікації між наукою і виробництвом щодо застосування сучасних розробок на виробництві.
01
Проблеми здоров’я та імунітету тварин у період воєнного стану озвучив професор Олег ВІЩУР який, зокрема, наголосив про важливість застосування нових підходів, які мають базуватися на точніших уявленнях та показниках здоров’я як біологічного стану організму та сучасній методології його визначення, як сумарного вектору благополуччя цілісного організму. Доповідачем було запропоновані нові підходи для визначення стану імунітету тварин та заходи для покращення здоров’я тварин в основі яких лежать сучасні дослідження та розробки Інституту біології тварин НААН. У дискусії яка викликала доповідь учасники відзначили про важливість створення в Україні загальної бази даних тварин та можливість доступу до неї науковців, що дозволить покращити збереження здоров’я тварин.
01
У другій частині Круглого столу було обговорено різноманітні галузеві питання тваринництва представниками тваринницьких підприємств, компаній які надають продукцію та послуги для тваринництва та провідними вченими-експертами із скотарства, свинарства, вівчарства, кролівництва та звірівництва, птахівництва, рибництва, бджільництва та екологічної безпеки. Учасники зустрічі проаналізували стан розвитку різних галузей тваринництва та виклики які стоять перед ними у період війни, важливості співпраці між виробниками аграрної продукції представниками науки та наголосили на ролі влади у цих процесах.
013
За результатами Круглого столу були напрацьовані пропозиції дя Департаменту АПК Львівської ОВА та прийнято рішення проводити подібні робочі зустрічі із вченими, виробниками і представниками влади на базі Інституту біології тварин НААН регулярно.
 Під час круглого столу всі бажаючі отримали вичерпні консультації.
  • 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg
  • 05.jpg
  • 06.jpg
  • 07.jpg
  • 08.jpg
  • 09.jpg
  • 010.jpg
  • 011.jpg
  • 012.jpg
  • 013.jpg
  • 014.jpg
  • Invaite_29_09_2022.jpg
  • Programme_29_09_2022.jpg

НОВИНИ

ПУБЛІЧНА ІНФОРМАЦІЯ

НАУКОВИЙ  ЖУРНАЛ  "БІОЛОГІЯ ТВАРИН"

                                                                   logo

MON

Scopus logo

WebOfScience

Springer

gslogo

ScienceDirect